Viss panik!

Tror att någon skämtar med mig. I fredags fick jag informationen att jag i morgon ska flytta upp en nivå. Seriöst?! Driver ni med mig nu?! Jag kan ju knappt få ihop en hel mening på franska, hur fan ska jag klara mig på en nivå där de sitter och diskuterar dödsstraff etc?! Det konstigaste är ändå att jag är den enda i min grupp som flyttar upp. Den svenska snubben och tjejen från Holland är båda bättre än mig men de ska inte flytta upp. Kan bara betyda en sak: läraren vill bli av med mig! Eller så har någon på ILA läst min blogg och jag skrev ju att detta var veckan då jag faktiskt skulle lära mig franska. Så nu antar de väl att jag kan och flyttar därför upp mig.

Jaja, vi får se hur det går. Överlever jag dagen så avläger jag rapport i morgon kväll

Lördagen i bilder

Var inte hemma mycket igår. Det var kanske lika bra med tanke på att vi varken hade varmvatten eller värme (är fixat idag).

Kortfattat såg gårdagen ut såhär: shoppingförsök på Polygone/Lafayette, brunch på Place de la Comedie, promenad till Odysseum (där IKEA och H&M ligger), A single man på bio, en öl på O'Carolans, vin på mitt rum (jag har ett elektroniskt element så mitt rum var det enda med värme) och utgång på Rockstore.

Dagens låt

Ramlade nyss över denna låt och blev genast förälskad.


Inte ofta..

.. som man ser en annons för ett jobb och tänker: "Det där skulle verkligen passa mig". Men ikväll hände det! Oftast ser jag jobb som jag antingen inte är kvalificerad till eller så är jag kvalificerad men jobbet i sig verkar inge skoj. Nu har jag funnit ett jobb som jag bara måste söka. Vet dock inte när de tillsätter tjänsten, kan ju vara ett problem att jag är borta under våren. Men det är helt klart värt ett försök.

Håll tummarna för mig!

En eftermiddag i februari

Det här egentligen galet. Jag kan inte fatta att det är februari! Hörde ryktas om -26 grader i Sundsvall i morse. Kan meddela att vi just nu har 17 grader varmt här. Så... såhär spenderade vi eftermiddagen

Det här kompenserar det faktum att min lärare är ett arrogant svin som har problem med kvinnor som tycker till.

Katy's "Snobservations" del 1

What is the point in having sidewalks if you are allowed to drive on them?

 

Perhaps I am being egocentric or maybe it is just a case of being accustomed to what I know, but where I come from (Calgary, Canada) sidewalks are for pedestrians.  Drivers are amply provided with a plethora of streets and roads, of which they can drive around on as they like. Thus, the sidewalk is the rightful domain for those who prefer shoes, over wheels, as their mode of transportation.

 

But, I have come to realize that this is not the case here in Montpellier. As a pedestrian it is imperative that you constantly be on guard.  Not only must you avoid being trampled by the locals, who have perfected the art of walking with invisible blinders on. But, you must be able to quickly side step any vehicle (yes that is right, I said vehicle) that may be barreling towards you ready to take you down.

 

Today for example, I was walking home on a sidewalk that runs along a fairly busy street outside of the old city. I heard honking, so I looked around and realized that there was a very large van directly behind me.  The driver clearly felt that I was in the wrong, so I had to press against the wall, allowing him to pass.  I than watched him drive off down the sidewalk, through a restaurant terrace and back onto the street. WTF?

 

That is all from Katy Bond –the crazy canuck ;)

 


För er som har tråkigt

Har berättat om denna blogg förut men känner att jag måste göra det igen. Har ni tråkigt eller bara känner för att få skratta lite så kolla in Sleep talkin man! Bloggen handlar alltså om en snubbe som snackar i sömnen. Hans tjej spelar in allt han säger och delar sedan med sig av detta på bloggen. Killen är i vanliga fall en lugn snäll kille, anledning till det är nog för att han avreagerar sig i sömnen. Han är dryg, elak och utan kännedom om vad ödmjukhet är... och fantastiskt underhållande.

Några exempel:

"Your mum's at the door again. Bury me. Bury me deep."

"Why don't you stand in fuck-up corner. You can stay there 'til, I don't know, I-don't-give-a-shit-about-you 'o clock."

"I know it's a shame that when I walk out of a room it gets just a little bit darker and gray. It's a burden I carry."

"You know, with you you you, it's all me me me. Well fuck fuck fuck fuck you you you."

"Butt cheeks ahoy! There she blows!"

"Shhhhhhhhh. shhhhhhhhh. I'm telling you: your voice, my ears. A bad combination."

"Flap's on fire. Your flap's on fire! Chili in the vagiiiiina. I'm a bad bad boy."

"It's CHICKEN and you LIKE IT. Lentil-loving, bean burger-shitting wanker."


Klockan 22:45

.. och det är 11 grader ute. I FEBRUARI! Jag kan nog leva med det, tänker inte klaga i alla fall

Nu är det allvar!!

Jag har bestämt mig! Det här är veckan då jag ska lära mig franska!! Börjar bli dags, har bara 17 veckor kvar här. Om det ska bli något toppjobb inom FN/EU är det liksom på tiden att jag börjar behärska det här krångliga språket.


Falsk marknadsföring!

Har tidigare kollat in billigtsnus.net och tänkt att det där ser ju bra ut. MEN! Alla priser var utan skatter så priset blev ett annat än vad jag tänkt mig. Så det jag trodde skulle bli 555,50 blev istället 861,90.


Turistande

Några bilder från igår bjuder jag på. Vi besökte Cathédrale Saint-Pierre som ligger här strax bredvid. Mest imponerande var orgeln. Till mina Lundavänner vill jag säga en sak: Domkyrkan i Lund är finare :)

Det var lite svårt att fota inne i kyrkan för det var så mörkt. Och i övrigt är jag helt ur fas med fotandet så bilderna är mest bara skit, men ni får en känsla för hur fint det är här i Montpellier i alla fall.Hur tänkte de här?!

Tre veckor i Montpellier och några funderingar har dykt upp, saker som för mig inte är logiska.

1) Fransmän/fransyskor verkar vara besatta av att inte lukta illa. Alltså förstå mig rätt, jag menar inte att vi svenskar luktar illa eller borde lukta illa. Men här har det gott lite överstyr. Varför har man parfymerat toapapper?! Eller varför är bindor parfymerade?! Är det verkligen hälsosamt att något som ska vara "där nere" är parfymerat?! Det är då inte vad jag har fått lära mig!

2) Varför är tvättsvampar och disktrasor fuktade när man köper dem? Alltså när man öppnar förpackningen så är de redan våta. Borde inte det göra att de snabbt blir lite ruttna?!

3) Varför går fransmän med ytterskorna inomhus? Alltså jag vet att det sker i betydligt fler länder än i Frankrike. Men här är det hundbajs och hundpiss exakt överallt. Det ska tydligen ge tur om man kliver i hundskit. För mig ger det inte mer än dålig lukt (säger emot deras handlingar under punkt 1) och skitiga hem


Vardag i Montpellier

Ok, det är väl egentligen inte vardag, det är ju trots allt söndag. Men idag är en sån där dag då jag lika gärna hade kunnat vara i Sverige, eller vart som helst egentligen. Började dagen med att gå och handla mat och nu väntar jag på att tvätten ska bli klar. I övrigt kommer dagen bestå av plugg. Med andra ord så är det inget som är utmärkande för att jag är i Frankrike. Förutom två saker! Matbutiken stängde 12.45 och brödet jag köpte var otroligt gott. VARFÖR är inte vitt bröd nyttigt?!

Kvällens låt

Vill egentligen inte sitta still hemma när jag hör den här låten, vill ut och dansa!!
Borde inte göra detta

Vet redan innan det har startat att jag kommer att ångra detta. Men... jag tittar på Melodifestivalen...

Får funka som bakgrundsljus när jag städar mitt rum

Engelska som andraspråk?

- Är du från England?
* Nä
- Ah ok, då är du från Sverige

Vi svenskar är tydligen väldigt bra på engelska! Många frågar om vi är från England och när vi svarar nej så är gissning nummer två Sverige. Och britterna de frågar oss om vi i Sverige har engelska som andraspråk. Är till och med en britt här som trodde att jag var från England. Inte illa! Så Björklund kan inte gnälla på engelskaundervisningen i alla fall!

Lovade nog för mycket

Blir nog inga bilder från dagens turistpromenad. Jag har helt tappat stinget. Inte för att jag på något vis påstår att jag tagit bra bilder förut, men nu är de totalt värdelösa. Klarar ju inte ens av att ta turistbilder! Kanske är ett problem att allt är så fint här. Kanske blir så att jag kallt räknar med att det ska bli bra bara för att motiven är fina. I tråkiga Sverige får man ju som jobba lite mer :) Sen tror jag att mycket kommer göra sig bra mycket bättre på bild då träden blivit gröna här. Så ni får vänta ett tag. I väntan kan jag intyg - det är otroligt vackert här. Fattar nog inte riktigt att jag är här egentligen.

Lovar bättring

Har uppdaterat lite dåligt de senaste dagarna. Och den senaste veckan har det typ bara varit gnälliga inlägg. Lovar bättring! Ska strax ge mig ut på en riktig turistrunda så senare idag bör det komma lite bilder. Har varit omotiverad att lägga upp bilder för det tar sån tid med uppkopplingen vi har. Men jag måste ju dela med mig av detta vackra ställe så ikväll ska jag testa tålamodet.

Stay tuned

Ordningen är återställd

Nä, det är inte städat i köket vad jag vet. Men däremot är vädret åter vad jag beställt. Förra veckan hade vi minusgrader, i går regnade det Roskilde-style. Men idag är det återigen 11 plusgrader och sol!!!

Dagens låt

Det var länge sedan nu, men tänkte återuppta ett tidigare vanligt förekommande inslag här. Det här är vad som kommer ur mina högtalare idag. Pepp pepp pepp
Tack Yuna för tipset!

When in France...

Frankrike är känt för många saker; vin, baguetter, romantik, randiga tröjor osv men även för att de har en viss förkärlek till att protestera och strejka. Något jag beundrar, när de är missnöjda så säger de ifrån. Så... when in France...

Jag har precis mailat hon som är boendeansvarig på skolan och bett om ett möte för att prata om min boendesituation. Meddelade trevligt med bestämt att det den nuvarande situationen är ohållbar och att jag inte betalat 30 000 för att bo såhär! Alltså för samma summa hade jag kunnat betala en årshyra på min lägenhet i Umeå, här räcker det till 4 ½ månad.

Får se om jag får något svar och om vi kan göra något åt äcklen jag bor med!

Inte första gången och mest troligt inte den sista..

som ni läser: De är vidriga!!

I söndag var vi fyra personer som städade köket igen. Diskade allt, och då menar jag ALLT, skurade spisen, torkade av alla bänkar och torkade borden. Hur tror ni att det ser ut idag? Ja ni gissade rätt! Det är precis lika äckligt igen! Såg när den brittiska tjejen diskade idag. Verkar inte som om de har diskmedel i England för det använde hon då inte. Med andra ord så sköljde hon bara av tallriken (den som eventuellt 10 andra personer gjort likadant med!) och drog av den ett varv med diskborsten, den man troligen kan finna nya livsformer i.

Åh va pepp jag är för att gå ner nu och göra middag! Vet att två av holländarna kommer vara sura på mig oxå. Anledning? Jo jag sa till dem att de kanske inte behövde ha skrivbordsstols-race i hallen då det är så otrligt dåligt ljudisolerat här och jag försökte Skypa. Jävla snorungar!

Det är så himla tråkigt! Staden är skitfin, det bor en hel del sköna människor här, favoritbaren är funnen, etc. Men allt dras ner av att jag bor med ett gäng trotsiga snorungar som inte ver hur man beter sig.

Valentine's dinner

Ser en massa fina bilder och statusuppdateringar om kärleksfulla middag med mat som tagit timmar att förbereda. Det här gick precis lika bra det oxå :)Royal deluxe, det närmsta man kan komma en McFeast. Satt fint såhär dagen efter en helkväll ute

Kärlek vid första ögonkastet

Så här på Alla hjärtans dag så bör väl åtminstånde ett inlägg här handla om kärlek. Och passande nog så blev jag förälskad igår kväll. Var igår för första gången på baren Le Huit (den som jag skulle gå på i onsdags men var sjuk) och jag hann inte mer än innanför dörren innan ett leende bredde ut sig i mitt ansikte och jag nickade: ja jag gillar det här stället! Billigt vin, bra musik, skön lokal, söt bartender.. ja så där som det ska vara.

Efter att tjejerna hade rekat i onsdags sa de att vi skulle bli stammisar där. Så här dagen efter mitt första besök kan jag inte annat än instämma! I morgon är det studentkväll med Happy hour hela kvällen och på onsdag en massa bra musik när det är klubben Rock it to the moon. Kanske kommer lite bilder från gårdagen senare, ska fråga min granne om hon vill dela med sig av dem hon tog under kvällen.

Le Huit, je t'aime!


Hur tänkte ni nu SVT?

Melodifestivalen får jag tydligen se! Är det inte just sånt här vi vill hålla innanför Sveriges gränser? Nä sånt här får spridas! Men att vi har väldigt duktiga idrottare och kommentatorer som gör TV-upplevelsen till något mycket trevligt - nä det kan vi inte sprida! Tänk vad hemskt om någon utanför Sveriges gränser fick se det!?

Åh herregud! Just nu kablas det ut över världen: Sverige tror att de vinner Eurovision med Orsa spelmän eller någon Lady Gaga wannabe! Varför varför bestämde jag mig för att kolla på detta?! Ångrar mig redan och då har jag sett typ 5 minuter. GE MIG OS!!!

Amertume goes modeblogg

Nä inte riktigt, men nästan. Såg ju en liten stund av nattens OS-invigning och känner att vissa nationers klädval måste kommenteras

Azerbajdzjan - Sa er inbjudan Raveparty istället för OS-invigning?
Andorra - Jag trodde Lusekoftor var norska?!
Bermuda - Ok, jag fattar Bermudashorts, men shorts till vinter-OS. Lite opraktiskt kanske
Tyskland - Seriöst!? Alltså seriöst Tyskland?! Rosa för tjejerna och blått för killarna?!

Sen somnade jag :)

Dagens holländare

Idag är holländarna inte bara vidriga, de är bakfulla oxå.

Varje lördag kommer det (ska det i alla fall komma) städare som torkar av alla golvytor i huset och typ köksbord och sånt. Med andra ord finns förutsättningarna för att det åtminstånde en dag i veckan skulle kunna vara fint här. Men icke! Disk precis överallt! Det där utbrottet som var nära förra fredagen kommer allt närmare igen

Misslyckande

Lyckades efter många om och med att få till någon form av sändning från OS-invigningen inatt. Vad hände iställe? Jo jag somnade! Hann se fram tills länderna på H började tåga in sen somnade jag. Allt slit för ingenting. Eller kanske ingenting ändå. Ikväll vet jag ju i alla fall vart jag kan se damernas skidskytte. Tack Eurovision Sports för att no räddar OS för mig. Den svenska statliga televisionen som jag annars hyllar har i detta fall svikit mig.

Är det här ett skämt?!

Någon måste seriöst driva med mig nu! Är inte det här ett skämt så tror jag att jag måste gråta en skvätt. Fan fan fan, det måste vara något fel. Annars tror jag att jag åker hem. Måste ju se OS!! Eller jag åker nog inte hem, men gråter en skvätt det gör jag nog garanterat. Inget illa om typ Radiosporten men det är absolut inte samma sak som att se det hela på TV.Jag som laddat för OS-invigningen inatt!!

Hur gick det här till?!

Det här visas just nu på mitt skrivbord! Det här ingick inte i min beställning!

 

 

 

 

 

 

Förväntar mig inget annat än att ordningen är återställd i morgon när jag vaknar

 

 


Det var en gång en holländare

Ok, innan jag kan dra igång "Dagens holländare" måste jag ju ge er en liten beskrivning av de små otäcka djuren jag bor med. Kortfattat kan man beskriva dem som nonchalanta, dryga, bortskämda och vidriga 18åringar. De här framför allt lärt mig en sak: 18 år i Nederländerna och 18 år i Sverige är två heeelt olika saker. För att ge ett lite mer utförlig bild av hur de är tänkte jag ge en liten beskrivning av hur de agerar i olika situationer.

I klassrummet
Vi har en liten diskussion om vad som är tillåtet eller inte i Frankrike och de länder som vi i klassen kommer ifrån.
Läraren: Är det förbjudet att röka på barer i Holland?
Holländaren: Normalt: ja, för mig: nä jag bryr mig inte

På krogen
De hinner inte mer än komma innanför dörrarna så står de på borden och dansar

I köket
Kan egentligen sammanfattas med ett ord: VIDRIGT
 • Flott överallt, vilket i sig är skitkostnigt med tanke på vad de äter (se nedan)
 • Spillda saker lämnas att torka in i golv/bänk/bord/what ever
 • Diska för dem är samma sak som att skölja av poslinet en gång med kallt vatten. Om de överhuvutaget "diskar", oftast lämnas disken bara på hög i förhoppningen att någon annan tar tag i det
Resultat? Jag har numer egen skärbräda, glas, tallrik och diskhandduk. Dessutom är jag nog i deras ögon mest en tråkig gammal brud som gnäller över hur det ser ut i köket.

Matvanor
Vitt bröd, nutella och chokladströssel
Vitt bröd, nutella och chokladströssel
Vitt bröd, nutella och chokladströssel
Vitt bröd, nutella och chokladströssel
Vitt bröd, nutella och chokladströssel
Vitt bröd, nutella och chokladströssel
Frukost, lunch, middag, mellanmål - spelar ingen roll, kosten är densamma

Holländarna bjuder in till fest
I höstas hade de holländska brudarna bjudit in till fest. Det fanns några regler för denna fest
1) Alla tjejer i korridoren skulle köpa varsin flaska vodka
2) Alla tjejer skulle bjuda in minst en kille var
3) Inga tjejer fick bjudas in


De är typ som ett gäng 14åriga svenskar som far till Sunny beach, Kos, Ayia Napa eller annan festdestination.


(Vet att det egentligen är fel att kalla dem från Nederländerna för holländare, det är som att kalla alla svenskar för dalmasar. För det är så det är egentligen, Holland är en del av Nederländerna. Men det är så mycket lättare att säga och skriva holländare så jag kommer fortsätta med det)

Tack Grekland

Euron kostar idag under 10 kronor. Trist för grekerna att det är oroligt där, men fantastiskt för mig! Försöker som oftast upprätthålla en en bild av mig själv som altruistisk men det bor nog en ganska stor egoist i mig ändå :)

Förd bakom ljuset

I 26 års tid har jag blivit lurad. Jag har alltid trott att kläder blir typ obrukbara om man inte använder sköljmedel när man tvättar. När jag kom till Montpellier och jag skulle köpa sköljmedel så var jag lite osäker på vilken flaska det var, därför köpte jag inget. I söndags så tvättade jag, utan sköljmedel. Kan nu meddela att det blir ingen skillnad alls!! Än en gång har konsumtionssamhället blåst mig!

En enkel fråga

Hur mycket snor får egentligen plats i huvudet? Hur många liter snor producerar man egentligen under en förkylning?


Den perfekta drycken

Nej jag menar inte rödvin utan Orangina! Varför provade jag den aldrig hemma? Jag såg bara reklamen.

Orangina har allt en dryck med apelsinsmak ska ha; den har fruktkött på samma sätt som juice men samtidigt kolsyra som läsk. Resultatet? En läskande dryck som känns lite bättre för samvetet att dricka då man skulle kunna kalla den juice och inte läsk. Prova!


Mmmmm
Jag SKA gå på Le Huit i morgon så är det bara!!

Gör just nu allt för att bli frisk. Har köpt hostmedicin, halstabletter med någon sorts substans i, nässpray och Ayurveda-te mot förkylning. Förväntar mig inget annat nu än att jag i morgon vaknar frisk som en nötkärna!

Ok, nu är jag sjuk på riktigt

Mina krämpor är nog inte orsakade av mögel. Nu känner jag igen symptomen. Det är helt enkelt en redig förkylning; feber, hosta, svullna halsmandlar och ett huvud fyllt med snor. Men som tur är så är jag i Frankrike! Har precis varit på apoteket (tyvärr jobbade inte min nya vän men hans kvinnliga kollega var minst lika trevlig) och köpt nya halstabletter och hostmedicin. Både dessa för typ 8€! Så billigt hade jag inte kommit undan i Sverige!

Trots att jag känner mig riktigt risig idag så har jag en hyfsat bra dag. Det jag missade i skolan var typ sånt som jag har lite koll på redan och Katy tog med läxa och sånt till mig. Innan besöket på apoteket så var jag lite nervös för att jag skulle få någon följdfråga efter att jag frågat efter hostmedicin (hade läst in vad det heter) och det fick jag såklart. Först vart jag lite ställd men sen insåg jag att hon frågade om jag hade slem- eller torrhosta så jag lyckades svara. Inför att jag visste vad slemhosta hette men jag kunde ordet för torr och det visste jag att jag inte hade :) På vägen hem stannad jag på en liten butik och köpte läsk och choklad (man får äta sånt om man är sjuk!) och hade en liten konversation med han som jobbade där. Vi kom fram till att jag hade svullna halsmandlar och feber. När jag berättade att det här endast var min andra vecka i Frankrike så fick jag beröm för min franska, han tyckte jag var duktig :D Tror ni jag är lite mallig nu eller!?

Tror ärligt att man lär sig mer franska av att gå i butiker och läsa på saker och sedan fråga personalen om grejer än att sitta i en skolsal och göra som man blir tillsagd av läraren. Om inte annat så är det riktigt bra för självförtroendet att lyckas göra sig förstådd. Det krävs så lite för att man ska bli så glad. Igår kväll var jag överlycklig över att kassörskan på Spar förstod att jag ville växla en 10€-sedel till mynt!

Nu blir det Orangina, hostmedicin och någon film tror jag Lär göra susen...

Toxic mold?

Det regnar in i min grannes rum. Förra veckan droppade det på ena sidan av hennes rum, ikväll droppar det in på andra sidan. I taket är det en spricka i färgen och ett gult område runt sprickan med inslag av mörka fläckar. Mögel? Troligen! Luktar dessutom fukt och typ mögel på hennes rum. Samtidigt så är de flesta lite krassliga här. Samband? Troligen!

Hälsoproblem pga. fukt, mögel, etc (enligt innemiljösidan)
 • sveda i ögonen (Sara)
 • rinnande eller kliande(stickande) näsa (Jag, åtminstånde rinnande näsa)
 • svullen nässlemhinna och hals (Jag)
 • röstförändringar och hosta (Jag)
 • ovanlig trötthet (alla, men framför allt Katy)
 • huvudvärk (Katy)
 • symptom från nervsystemet (Ingen, eller det skulle vara brudarna från Nedeländerna då)
 • svullna halsmandlar (Jag)
 • svullna lymfkörtlar (Jag förra veckan)
 • eksem (Jag)
Ska prata med skolan i morgon, om de inte kollar upp detta så tar vi svenskar nog kontakt med Avista och ber dem styra upp det här med våran skolan. Känns inte som att det är vi som är här som ska behöva ta striden. Vi betalar sjukt mycket pengar för det här boendet och borde kunna förvänta oss lite högre standard. (Mamma du kan vara lugn! Jag klarar mig och är förmodligen ordentligt förkyld, men känns inte bra med vattenläckan om de inte kollar upp den)

Och som pricken över i:et så har vi myror i köket!!


Turistbilder

Var ute på en långpromenad igår med de två svenska tjejerna. Såg en massa fint som jag ville fota men jag väntar tills det är lite grönare ute, blir mer rättvisa bilder då tänker jag.

På ett av operahusen (finns två) så kan man gå upp på taket och kolla på utsikten. Så här såg det utSkulpturer nedanför utanför operanTre och en halv minut per bild..... det går fort nu!

Finns en massa att titta på och fota här men jag tror det mesta får vänta tills det är grönt ute och den riktiga inspirationen att fota infinner sig.Äntligen!

Vampire Weekends nya album finns äntligen tillgängligt på Spotify! Ingen tvekan om vilken musik som kommer snurra i bakgrunden ikväll medans jag gör läxorna

Ser fram emot onsdag

Har hittat en klubb som jag tror kommer falla mig i smaken! Kolla in spellistan och ni förstår varför. Dessutom ligger stället typ 500 meter från där jag bor. Sweet!

I'm back!

Ett dygn utan internet och det känns som en evighet! Snacka om lättnad när jag efter skolan idag insåg att internet funkade på boendet igen. Visst, vi har datorer på skolan, men med världens konstigaste tangentbord.

Känns som jag har lite att ta igen vad det gäller bloggandet. Lovade innan helgen en beskrivning av brudarna från Nederländerna, kommer ikväll när jag gjort läxan. Har även lovat en kommentar om hur det var att gå på bio i Frankrike, det känns inte lika roligt längre nu när det gått en stund, men jag kanske skriver en rad eller två ändå.

Nyheter på Amertume! Tror jag ska starta en kategori som heter "Dagens Holländare", har bara material till ett inlägg hittills men jag tvekar inte en sekund på att de kommer att ge mig mer. Dessutom kommer troligen Katy att göra några gästinlägg här med sina "Snobservations".

Stay tuned!

Svenska kakor?

Har under veckan sett två varianter av "svenska kakor"/galettes suédoise. Det har varit havreflarn och dubbla havreflarn med choklad. Igår fann jag en tredje sort - havreflarn med äpple och kanel. Har vi dem i Sverige? Eller är det så att alla typer av kakor med havre här anses svenska?!


Lördag morgon

Började lördagen med att gå på marknaden som är här bredvid under akvedukten. Så många härliga dofter och så mycket gott!! Tror jag få begränsa mig till att gå dit max en gång i veckan, annars kommer jag lägga alla mina pengar på att handla där. Bäst av allt var att jag hittade grovt bröd! Har bara varit här en vecka men saknar redan det svenska brödet. Men nu hittade jag ett lite mörkare bröd med typ linfrön och nötter i, stenungsbakat. Mumma! Förutom brödet köpte jag soltorkade tomater med basilika, chevre, pumpakärnor och solroskärnor.  Fanns en massa annat gott där oxå men höll igen lite.Vi borde ha fler sådana här marknader hemma i Sverige!! Med sådana här marknader blir det ju riktigt trevligt att handla mat, inte bara ett måste som kostar pengar liksom


Så rent det kan bli

Tog tag i städningen! Fick lite hjälp av koreanen och de två svenskorna, men gjorde det mesta själv. Vet att snorungarna jag bor med inte kommer lära sig av detta, men nu kan jag i alla fall vistas i köket utan att bli illamående.

En av britterna och en av holländarna kom in i köket medans jag höll på. Jag frågade om de tyckte det var ok att bo på det här viset, fick till svar: "Du vänjer dig". Försökte förklara för dem att det inte var meningen att man ska vänja sig. Vad tror ni jag fick för svar?! INGET! De ignorerade mig totalt! Jävla snorungar! Jag kan lätt leva med att de tycker att jag är tråkig och grinig.

Snart kommer utbrottet

Klagade ofta på min korridor i Umeå för att den var sunkig. Det var inget jämfört med denna. Alltså rummen är ok, fräscha och så, men köket är en katastrof. Eller det är väl snarare så att mina grannar är en katastrof! Så sjult jävla äckligt i köket. Vill folk verkligen bo så? Skulle de låta sitt eget kök se ut på detta vis om de bodde i en egen lägenhet? Skulle inte tro det. Men bara för att det en korridor så funkar det tydligen. Just nu i köket är det bitar av torkat kött över hela golvet, skor står på bordet, pannkakor är kvar framme sedan onsdags kväll, soporna är överfulla och luktar, knapparna på spisen går nästan inte att vrida på för de är så kletiga och man fastnar i golvet när man går. Det är så vidrigt!!! Förstår nu varför vi går utan skor inomhus i Sverige... för att vi kan. Om de andra som bor här låter sina hem se ut så som köket här så förstår jag att de behöver gå med skor inomhus!!

Nästa person jag möter här (förutom svenskarna, norskan, belgaren och kanadensaren för de vill oxå ha det fint och håller efter sig) kommer förmodligen bli offer för ett ordentligt raseriutbrott.

Det är alltså här jag ärSer fram emot maj


Sjuk

Har fått riktigt ont i halsen och hade nog feber tidigare. Men är riktigt stolt över mig själv, var och köpte halstabletter och hade en liten konversation med han på apoteket nästan enbart på franska. Visst det råkade komma in några engelska ord oxå men i övrigt gick det jätte bra. Han som jobbade där var så himla trevlig och glad och hade dessutom ett väldigt tålamod med mig när jag försökte prata franska. Åh jag tror jag är lite kär i honom. Alltså inte på det viset att jag typ vill hångla med honom. Utan på det sätt att han var så himla trevlig och snäll, han gjorde mig glad helt enkelt och fick mig att känna att jag vågar försöka prata franska med fransmän. Ska bara handla på det apoteket framöver (finns annars typ en miljon apotek här).

En helt annan grej: guuud va gott det är med Marabou mjölkchoklad!! Hemma äter jag vanligtvis mörk choklad eller Geisha. Igår på IKEA köpte jag bland annat mjölkchoklad. Den smakar som en lite bit av himlen. MEN! den slår inte raviolin jag åt i tisdags!

Håll utkik för inlägg i helgen! Ska skriva om mina vidriga grannar från Nederländerna. Kan kort säga: 19 år i Sverige och 19 år i Nederländerna är två heeelt olika saker.

Vad är grejen med alla mynt?!

Precis som i Danmark så finns här en miljon mynt! I min plånbok finns just nu mynt i följande valörer: 1 cent, 2 cent, 10 cent, 20 cent, 50 cent, 1 € och 2 €. Varför?!

Förvirringen är total

Just nu snurrar tre språk i mitt huvud. Sjukt förvirrande. Igår när vi var ute och åt så frågade jag den brittiska tjejen något och kunde inte fatta varför hon inte svarade. Sen insåg jag att jag precis pratat med henne på svenska :) När jag pratar franska blandar jag in engelska och när jag pratar svenska kommer det franska och engelska ord. Antar att de ger med sig om någon vecka eller så när hjärnan anpassat sig till att prata tre språk per dag: franska på skolan och i butikerna osv, engelska i korridoren och svenska med de svenska studenterna och med folk hemma.

Idag kändes det mycket bättre i skolan. Inte för att jag kan så mycket mer, men jag har nog vant mig lite vid hur det fungerar. Känns inte lika jobbigt att prata inför de andra för nu har jag insett att de inte kan så mycket mer. Och kan de mer är det för att de varit här längre

Nu ska jag göra dagens läxa och samtidigt göra en spellista med svensk musik till min kanadensiska granne. Vet redan en del som ska in på den listan med jag tar gärna emot tips!

Helt ärligt

Ok, allt är kanske inte på topp. Har ett problem här..... riskakorna är inte saltade. Ok, jag ljög. Alltså de är osaltade, men det är inte ett verkligt problem. Men tänkte att ni därhemma behövde lite tröst i vintermörkret och kylan :)

Best day ever!

Idag har varit en helt underbar dag!! Jag har gått med ett leende på läpparna mest hela dagen.

Började dagen med lektion 9-12. Det kändes aningen bättre idag för nu har jag insett att läraren vi har inte är den ordinarie läraren (hon är på semester) och den vi har nu gör allt lite svårare än vad det brukar vara (tycker även dem som läst ett tag). Efter lektionen köpte jag en av de bästa mackorna jag någonsin ätit till lunch. Den var väldigt enkel, kyckling, tomat och majonnäs, men otroligt god. När jag ätit min lunch så gick jag till parken bredvid mitt boende (för övrigt Montpelliers högsta punkt så utsikten är riktigt bra) för att plugga i solen. 10 plusgrader och vindstilla! Jag satt i bara kortärmat på överkroppen och det var helt underbart!

Katie (min nyfunna vän i korren) tog med mig till en matbutik i närheten och den var helt underbar, fann allt jag ville ha där! Inklusive bra vin till lågt pris, 3,25 euro är verkligen inte mycket. På väg hem så stannade vi till på en uteservering och drack en kopp te (i februari!!).

För att fira att Katie fyllde år idag (igår) bjöd hon mig och två andra brudar på skumpa och fois de gras. Efter det gick vi ut och käkade en trerätters på en fantastisk restaurang med bra mat till bra priser. Jag åt mitt livs bästa ravioli till förrätt, kyckling till huvudrätt och vi delade på en tiramisu och en äppel-cheese cake till efterätt. Hade jag dött där och då hade jag dött som en mycket lycklig människa! Den raviolin kommer jag nog aldrig att glömma! Oj oj oj, kommer drömma om den inatt! Sedan avslutade vi kvällen på en lokal pub med billig hemgjord dryck, smakade sisådär men den gick ner :)

Efter en dag som denna känner jag att allt slit för Umeå studentkår, all ångest över studierna, allt jobb på sjukhuset var värt det och fick en mening. Utan allt det där hade jag inte uppskattat denna underbara dag på det sätt jag gör. Det är såhär livet ska vara. Det här har verkligen varit en av de bästa dagarna i mitt liv. Förstår varför fransmännen/fransyskorna är bland de lyckligaste i världen :)

Dags att sova, skolan och IKEA-besök i morgon. God natt!

Nya planer

Blir ingen stadsvandring idag. Istället blir det vin hos min kanadensiske granne och klasskamrat och sedan ska vi (4 tjejer) gå ut och äta middag. Katie fyller år idag, that's why. Trevligt värre! Gillar att hon bor här, skön tjej liksom. 28 år, jobbar med PR, gillar samma typ av barer/klubbar som mig och jävligt rolig. Och som om inte det är nog så är hon en produkt av några Johansson och Andersson som emigrerat till Nordamerika :)

Har sett att den senaste veckans nyheter i Sverige i mångt och mycket handlat om vädret, så här får ni en uppdate: 10 grader plus, vindstilla och strålande sol.

Nu ska jag gå ut och sätta mig i parken och njuta av solen och göra dagens läxa.


Avancerad matematik

Hur ska det här gå till?
Till dem som funderar på att komma och hälsa på: ni anar att ni får en beställning av mig va?!

Första dagen på ILA2

Åh herregud vilken dag! Ville mest bara springa till receptionen och fråga om jag hamnat i fel grupp. Blev placerad på nivå 2, alltså för dem som kan lite franska men inte är totala nybörjare. Jag har kanske läst lite innan, men tro mig ... jag är nybörjare! Jag förstår det mesta av vad läraren säger och typ allt min klasskamreter säger men kan inte göra en mening själv. Jaja, får ge det hela en vecka och känna efter, det kanske släpper. Gör det inte det så ska jag be om att få flytta ner en nivå. I klassen är det förövrigt totalt 9 personer, två från Sverige, en från Norge, en från Australien, två från Kanada, en från Nederländerna, en från Estland och en från Sydkorea (för er som undrar: nej det är inte crazykoreangirl tyvärr). Vi har världens bästa schema, vi går 9-12 varje dag. Fatta! Varenda eftermiddag är ledig!

Sjuk grej hände i eftermiddag. Var ner till Place de la Comédie för att handla på Monoprix. På vägen hem så var det en äldre man, typ 70-80 år, som började prata med mig. Självklart så kunde han inte engelska så jag fick svara honom på någon sorts låtsasfranska. Han var väldigt trevlig och frågade vad jag hette, var jag kom ifrån, om jag var här på semester, om jag var gift, gav mig komplimanger och kysste mig på handen... sen kom frågan: Vill du äta middag med mig i morgon? Vi kan äta middag och gå på bio! Eeeh.. nä!! Var så artig jag bara kunde och tackade nej. Han fortsatte kyssa mig på handen och frågade varför jag inte kunde. Tur att vi har en stadsvandring med skolan i morgon, då hade jag i alla fall en ursäkt. Hade nog inte kunnat hitta på en ursäkt för jag blev så chockad. Antar att man får ta det som en komplimang, åtminstånde de franska gubbarna finner mig attraktiv :)

Det sägs att sanningen vara längst. Efter att jag lämnade gubben bakom mig så mötte jag nästa grej som roade mig. Det satt en tandlös man vid en huskant och spelade gitarr och sjöng (på engelska!!). Det var inte att mannen var tandlös som roade mig utan den lapp som stod i hans gitarrfodral. En sådan lapp som vanligtvis uppmanar till pengar för mat eller så. På den här skylt stod det: För alkohol och droger. Underbart! Alltså inte missbruket, men ärligheten.

Jaja, nu ska jag göra dagens läxa. Ovant att ha läxor från en dag till en annan. Kanske är bra för fröken "skjuter upp allt" att det fungerar så. Så nu ska jag skriva några rader om hur Louise känner sig efter att ha insett att hennes pojkvän dragit med en annan kvinna. Vad tror ni: glad, dansar runt på hotellrummet?

Ska försöka ta många bilder i morgon under stadsvandringen i den gamla historiska delen av stan.

Fridens!

RSS 2.0